Újházy tyúkleves

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Újházy tyúkleves

Hozzávalók:

  • 1.5 kg tyúk
  • 4 közepes sárgarépa
  • 4 közepes fehérrépa
  • 1 közepes zeller
  • 1 közepes karalábé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 1 közepes zöldpaprika
  • 1 közepes paradicsom
  • bors ízlés szerint
  • 2 csipet sáfrányos szeklice
  • só ízlés szerint
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg fehér spárga
  • 10 dkg karfiol
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50 g cérnametélt
  • 5 l víz

Elkészítése:

A tyúkot megmossuk, és annyi hideg vízzel tesszük fel, amennyi jócskán ellepi, fedő nélkül felforraljuk.

Közben megtisztítjuk a leveshez való zöldségeket (a zöldségeket nagyobb hasábokra vágjuk).

A leveszöldségeket hozzáadjuk, és takarék lángon, fedő nélkül addig főzzük, amíg a tyúk puha nem lesz.

Egy kisebb edénybe tesszük a felszeletelt gombát, spárgát, és a zöldborsóval együtt 1-2 merőkanál húslevet szűrünk rá, és fedő alatt megpároljuk.

A megfőtt tyúkot kiemeljük a levesből, a nagyobb csontokat és a bőrét eltávolítjuk, forró levest merünk rá, és melegen tartjuk.

A levesben főtt zöldségeket deszkára emeljük, vékony hasábokra vágjuk, a külön lábasban párolt zöldségekhez adjuk. (A kelkáposztát, hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt.)

Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet.

Egy mély levesestálat forró vízzel kiöblítünk, azaz előmelegítjük, beletesszük a húsdarabokat, a tésztát, a zöldségeket, és rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és azonnal tálaljuk.