Cseresznyés gyúrt rétes

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Cseresznyés gyúrt  rétes

Hozzávalók:
Tészta:

  • 70 dkg liszt
  • kb 350-400 g tejföl (függ a liszt minőségétől)
  • 2 egész tojás
  • pici só

Rántás:

  • 16 dkg liszt
  • 12 dkg zsír

Töltelék:

  • 1 kg magozott cseresznye
  • 5 dkg búzadara
  • fahéjas porcukor
  • olaj

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl olaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.

A nyújtódeszkát vagy pultot vékonyan megszórjuk liszttel, majd amilyen vékonyra csak tudjuk, kinyújtjuk a tésztát.

Közben a rántás elkészítjük a szokásos módon, majd a kinyújtott tésztára kenjük egyenletesen, majd négybe hajtjuk a tésztát, tányérra tesszük, letakarjuk és 1 órán át hűtőben pihentetjük.

A pihentetett tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Egyet kiveszünk, a többit betesszük a hűtőbe.

A tésztát átgyúrjuk, hogy a rántás ne látszódjon benne. Vékonyra kinyújtjuk, olajjal megkenjük, búzadarával megszórjuk. Az egyik szélétől kicsit beljebb kitesszük magozott cseresznyével, fahéjas porcukorral megszórjuk, újabb adag búzadarát szórunk rá, majd feltekerjük.

A kész tekercset sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük az olaj és tojássárga keverékével. Annyi tésztát veszünk elő és készítünk el, amennyi rétest szeretnénk. Ha nem használjuk fel az összes tésztát, akkor a maradékot egyenként becsomagolva fagyasszuk le.

180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük és pocukorral megszórva tálaljuk.