Meggyes pite szaftosan

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Meggyes pite szaftosan

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 sütőpor
  • 4 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl a liszttől függ, mennyit vesz fel

Töltelék:

  • 1 ,5 kg meggy
  • 5 dl meggylé
  • fél csomag vaníliás pudingpor (vagy 3 evő kanál étkezési keményítő )
  • ízlés szerint cukor ( aki szereti keverhet hozzá fahéjat )

A sütemény tetejére

  • 4 tojás fehérje
  • 4 evőkanál cukor

A tésztát megszórni:

  • Zsemlemorzsa, vagy búzadara

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd két közepes méretű lapot nyújtunk belőle.

A töltelékhez 1 ,5 kg meggyet 5 dl meggylével felfőzzünk, amikor felforrt ízlés szerint cukorral ízesítjük.

Fél csomag vaníliás pudingport simára keverünk egy kevés vízzel, majd a meggylével hőkiegyenlítjük és a meggyes főzetünket besűrítjük. (Jó sűrűnek kell lennie a meggy körül a krémnek, mert sülés közben még kicsit enged majd.)

Az egyik tésztalapot vékonyan megszórjuk búzadarával, vagy zsemlemorzsával és egyenletesen ráterítjük a krémet. A krém tetejét is megszórjuk, majd rátesszük a másik tésztát.

A tetejét villával megszúrkáljuk, hogy sütés közben a gőz szabadon távozhasson, majd közepes hőfokon (170 fok), kb 25 percig sütjük.

A megmaradt 4 tojásfehérjét 4 ek cukorral keményre verjük, majd amikor megsült a pite rákenjük a tetejére és további 10 percig sütjük.

Kihűlve szeleteljük.

Tepsi méret:

32×32 cm

Tipp:

Érdemes megmaradt tojásfehérjéket az alap recepten kivül hozzá tenni a habhoz, mert minél több fehérjénk van annál magasabb és szebb lesz a habunk.