Vargányaleves

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Vargányaleves

Hozzávalók:

  • 3 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 25-30 dkg vargánya gomba
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • 1 csapott ek tönkölybúza liszt
  • só, bors ízlés szerint, 2-3 szem borókabogyó
  • 1 ek olaj + diónyi vaj
  • egy szál lestyán ( a vegeta helyett)

Zöld fűszeres galuska hozzávalói:

  • egy közepes nagyságú tojás
  • egy evőkanál finom liszt
  • egy evőkanál tönkölybúza liszt
  • csapott evőkanál gríz
  • egy mokkáskanál szárított zöld petrezselyem
  • három-négy csipetnyi friss zöld petrezselyem, kakukkfű
  • egy teáskanál olívaolaj
  • csipetnyi só

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük.

A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon.

Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel , aztán felengedjük vízzel, beletesszük a borókabogyót, hozzáadjuk a lestyánt, sózzuk.

Főzzük kb. 15 percig.

Közben elkészítjük a galuskát.

Feltörjük a tojást, villával felverjük, csomómentesre keverjük a liszttel, a búzadarával, hozzáadjuk a zöld fűszereket és az olajat.

Amikor forr a leves beleszaggatjuk a levesbe. Közben a joghurtot egy tálban csomómentesre keverjük, kis forró levest adunk hozzá, elkeverjük, majd behabarjuk vele a levest.

Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is, ha szükség utánaízesítünk.

Forrón tálaljuk.

Tipp:

Friss vargányából, vagy mirelitből az igazi, de ha nincs akkor csiperkegombával is készíthető, de ízesítésként adjunk hozzá szárított vargányát.