Vargabéles

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vargabéles

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles vajastészta
  • 15 dkg cérnametélt
  • 40 dkg túró
  • mazsola
  • rumaroma
  • 1 jó kanál tejföl
  • 2 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 2 csomag vanília
  • reszelt citromhéj
  • +1 tojás a tetejét megkenni

Elkészítése:

A mazsolát rumaromás langyos vízben kicsit megáztatom.

A tésztát forrásban lévő sós vízbe teszem és kifőzöm. (Elég csak félkészre főzni, még lesz ideje a sütés alkalmával puhulni.) Leszűröm, majd hideg vízzel is leöblítem és hagyom kihűlni.

A túrót villával összetöröm, ráteszem a két tojás sárgáját, a vaníliát, a cukrot, a tejfölt, a rumaromás mazsolát, majd az egészet szép simára keverem.

A tojások fehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verem és azt is a túrós krémhez keverem. Ekkor hozzákeverem a kifőzött tésztát.

A kinyújtott leveles tésztát egy nagyobb és egy kisebb darabra vágom úgy, hogy a nagyobb darab a 20×28 cm-es tepsi alját és a két hosszabb oldalát bélelje ki.

Beleöntöm a túrós/tésztás keveréket, a leveles tésztát, ha túlér a tölteléken, ráhajtom. Végül ráteszem a kisebb lap tésztát, ezzel zárom le a tepsit.

Megkenem felvert tojással, majd az előmelegített, kb. 180 fokos sütőbe teszem és kb. 35-40 percig sütöm.

Ekkor kiveszem a sütőből, hagyom kicsit hűlni.

Megszórom porcukorral és kockákra vágva tálalom.