Mákos guba szelet madártej krémmel

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Mákos guba szelet madártej krémmel

Hozzávalók:

  • 0,5 kg vajas kifli
  • 1 liter tej
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 10 dkg mazsola ( opcionális )

Krém :

  • 5 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 7 dl tej
  • 15 dkg vaj

Tetejére :

  • 5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 csomag habfixáló
  • kevés szemes mák díszíteni

Elkészítése:

Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk, a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük.

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, és belekeverjük az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük.

Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 25×35 cm-es tepsit vajjal kikenünk, ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Teljesen hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliával és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk a hőkiegyenlítés miatt és utána öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük.

Megvárjuk míg kihűl, majd 15 dkg vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük mielőtt a habot rákenjük a tetejére.

A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a habfixálóval, majd a torta tetejére simítjuk. Díszítésnek megszórjuk szemes mákkal.

Kockákra vágva tálaljuk.