Köttbullar, a svéd fasírtgolyó

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Köttbullar, a svéd fasírtgolyó

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertés hús (lapocka, dagadó, tarja…)
  • 40 dkg marha hús (lapocka, comb…)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg vaj
  • áfonyalekvár

Szószhoz:

  • 2-3 ek kukoricaliszt
  • 1/2 dl szójaszósz
  • 3 dl főzőtejszín

Körethez:

  • 80 dkg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 dl tej

Elkészítése:

A húsokat ledarálom a vöröshagymával együtt, belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és összegyúrom.

Vizes kézzel diónyi golyókat formázok belőle és a felhevített vajon, közepes tűzön pirosra sütöm minden oldalról.

Kiszedem egy tányérra és félre teszem.

A serpenyőben visszamaradt vajon picit megpirítom a kukoricalisztet, hozzáadom a szójaszószt, tejszínt és addig főzöm, amíg besűrűsödik.

A krumplit meghámozom, feldarabolom, sós vízben megfőzöm, leszűröm és krumplinyomóval összetöröm.

Hozzáadom a vajat, a tejet és habosra keverem.

Tálaláskor a krumplipürét és áfonyalekvárt tányérra szedem, mellé halmozom a húsgolyókat (8-9 db) és meglocsolom a tejszínes mártással.