Töltött dagadó

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Töltött dagadó

Hozzávalók:

  • 80 dkg kicsontozott sertésdagadó vagy borjúszegy
  • 2 dl tej
  • 4 szikkadt zsömle
  • 2 fej hagyma
  • 20 dkg gomba
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 5 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
A dagadót éles, hegyes késsel felszúrjuk, úgy hogy ne lyukadjon ki máshol. Ha esetleg lyukas valahol, akkor azt a lyukat bevarrjuk. A kezdők nyugodtan kérjék meg a hentest, hogy szúrja fel. A tejet összekeverjük 2 dl meleg vízzel, és ezt a zsemlékre öntjük. A hagymát megpucoljuk. A gombát megtisztítjuk és felkockázzuk. A petrezselymet felaprítjuk, és a szalonnát apró kockákra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, majd szalonnát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a gombát és fedő nélkül 5 percig pirítjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A kissé kihűlt szalonnás-gombás keverékhez hozzáadjuk a kinyomkodott zsemléket, tojásokat, petrezselymet, és ízlés szerint fűszerezzük, majd az egészet jól összedolgozzuk. A masszával megtöltjük a dagadót, de ne túl szorosan! A nyílást bevarrjuk, majd a húst egy tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Az olajat felhevítjük és a húsra öntjük. A sütőben 5 percig pirítjuk, majd 180 fokra visszakapcsoljuk a sütőt, a húsra öntjük a bort. Saját levével többször meglocsolva kb 50 percig sütjük. A húst deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, kihúzzuk belőle a cérnákat, majd vékonyan felszeleteljük. Sült krumplival, burgonyapürével, párolt rizzsel körítjük. Hidegen is finom.