Sajtos fátyol kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sajtos fátyol kalács

Hozzávalók:

  • 42 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2,75 dl tej
  • 20 dkg sajt
  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítése:

A meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt és 4 dkg olvasztott vajat.

A sózott, cukrozott liszthez adjuk az élesztős tejet, 10 dkg reszelt sajtot, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, négyzetté nyújtjuk.

Megkenjük 4 dkg olvasztott vajjal, ráreszelünk 10 dkg sajtot, kicsit megnyomkodjuk.

A tésztát 4 egyforma széles csíkra vágjuk. A csíkokat egymásra rakjuk, ezt is lenyomogatjuk finoman.

Keresztben 4 részre vágjuk, így réteges kockákat fogunk kapni.

Egy kenyérsütőformát alaposan kivajazunk-lisztezünk, élére állítunk,  majd a tésztakockákat vágott felükkel felfelé belerakjuk, az utolsót fordítva, hogy ne a sajtos fele kerüljön a formához.

Letakarjuk és megint kelesztjük fél órát.

170°C előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módban 25-30 percig sütjük.