Málnás-mascarponés szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Málnás-mascarponés szelet

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 6 tojás
  • 22 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 dl szénsavas ásványvíz

Málnás réteghez:

  • 1,5 dl tej
  • 1 ek méz
  • 10 g zselatin
  • 5-10 dkg málna (lehet fagyasztott is)
  • 2 dl habtejszín

Mascarponés réteghez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek mogyorókrém
  • 2 dl habtejszín

Tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 ek olaj
  • díszítésnek kevés tejszínhab

Elkészítése:

Először elkészítjük a kakaós piskótát. Előmelegítjük a sütőt 170 fokrara és kibélelünk sütőpapírral egy 25*25 cm-es tepsit.

A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet, kakaóport és a sütőport egy tálban összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, félretesszük. A cukorral alaposan elkeverjük a tojássárgákat, majd a keverékhez szénsavas ásványvizet öntünk. Ehhez hozzászitálunk a lisztes keverékből és elkeverjük benne. Ezt követően a lisztes anyagot kis adagokban öntjük hozzá és minden alkalommal elkeverjük. Ha elfogyott, a tojássárgás-lisztes keveréket összevegyítjük a felvert tojásfehérjével (óvatosan hogy ne törjük össze a fehérjehabot). Mikor ezzel megvagyunk az előkészített tepsibe simítjuk és 170 fokon tűpróbáig sütjük (kb 35 perc).

Míg hűl a piskóta, elkészítjük a két krémet. A málnás réteghez egy kisebb lábasban a tejet összemelegítjük a mézzel és a zselatinnal (nem szabad felforralni). Levesszük a tűzről és vízfürdőben elkezdjük kihűteni (többször kevergessük, ne csomósodjon be). Eközben felverünk 4 dl habtejszínt. Mikor a mézes tej már csak langyos, hozzátesszük a fagyasztott málnát és elkeverjük benne. Ez kellően lehűti a krémet annyira, hogy a felvert hab felével kézimixerrel össze tudjuk keverni.

Ezután a mascarponét és a mogyorókrémet vegyítjük össze, majd ehhez adjuk a megmaradt tejszínhabot.

Ha a piskóta jól kihűlt, 3 lapba vágjuk. Az első részre rákenjük a málnás krémet, erre rátesszük a második piskótalapot, majd ezen elegyengetjük a mascarponés krémet is. A teteje ismét piskóta lesz.

A tetejére gőz felett megolvasztjuk az étcsokit egy kevés olajjal és ezt rásimítjuk a sütemény tetejére. Díszítésként a sütemény oldalát körbekenhetjük tejszínhabbal.

Tipp:

Aki nem cukrozott tejszínhabot használ, érdemes 2-3 evőkanál porcukrot tenni a krémekhez.