Hortobágyi húsos palacsintás pite

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Hortobágyi húsos palacsintás pite

Hozzávalók:
Pite:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kk só

Palacsinta:

  • 1 bögre liszt (a bögre 2 dl-es)
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre szódavíz
  • 1 kk só
  • 1 öntet étolaj
  • 8 medvehagyma finomra aprítva
  • olaj a kenegetéshez

Paprikás:

  • 1 csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek füstölt pirospaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • csipet majoránna
  • 1 tk só
  • 4-5 dl víz
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 2 evőkanál olaj

Töltés:

  • 2 evőkanál juhtúró
  • 1,5 dl tejföl
  • 5-6 medvehagyma
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

A pitéhez a lisztet, felkockázott, hideg vajat, sót és a tojást tegyük egy tálba és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Ha összeállt akkor tegyük fóliába és pihentessük a hűtőben, nyugodtan elkészíthető előző nap is.

A csirkepaprikáshoz kockázzuk fel a kifilézett csirkemellet. A hagymát tisztítsuk és aprítsuk fel. A paradicsomot és paprikát szintén kockázzuk fel.

Egy lábasban hevítsük fel az olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd az üveges hagymára dobjuk rá a húst. Minden oldalon pirítsuk át fehéredésig, majd adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot. Keverjük el, pár percet pirítsuk együtt, majd szórjuk meg a füstölt paprikával, sózzuk, borsozzuk és egy csipet majoránnával ízesítsük.

Öntsük fel vízzel, hogy bőséggel ellepje, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük puhára a húst. A tejfölt keverjük simára a keményítővel, majd merjünk rá a forró szaftból, keverjük el és habarjuk be vele a paprikást. Forraljuk 2 percet, kóstoljuk, ha kell sózzuk még és kész.

Az elkészült paprikást egy szűrőn szűrjük át. Ami a szűrőben marad az mind mehet az aprítógépbe, kevés szafttal öntsük fel és pulzálva pépesítsük (nem kell teljesen, maradhatnak benne kisebb darabkák).

A palacsintatésztát a legegyszerűbben egy bögre segítségével tudjuk kimérni. A lisztet mérjünk egy tálba, öntsük hozzá a tejet és üssük bele a tojást. Habverővel keverjük simára, sózzuk, majd a szódával szintén keverjük el. Kevés olajat öntsünk hozzá és a felaprított medvehagymát is vegyítsük el benne.

Egy tapadásmentes serpenyőt kenjünk át vékonyan olajjal és süssük ki a palacsintákat.

A pitetésztát gyúrjuk át és vágjuk négybe. Egyenként nyújtsuk kerekre (2 mm), majd a kilisztezett formákat béleljük ki velük.

A sütőt melegítsük 180 fokra, hőlégkeveréssel. A pitét először vakon sütjük. A kibélelt formákba szórjunk valami nehezéket (bab, rizs, nálam üveggyöngyök) és süssük majdnem készre a tésztát. Amikor kopogós a széle már jó, ez kb 20 perc. Az elősütött tésztát vegyük ki a sütőből.

A juhtúrót villával törjük puhára, tejföllel keverjük simára, majd aprítsuk fel a medvehagymát és keverjük hozzá. Ezzel a tejfölös krémmel kenjük meg az összes piteforma alját.

A palacsintákat kenjük meg tejföllel, majd simítsuk rá a húspépet és tekerjük fel. A feltekert palacsintákat ferdén vágjuk négybe.

Egy pitéhez 2 palacsintára, vagyis 8 darabkára lesz szükség. Pakoljuk körbe a pitéket a palacsintatekercsekkel, majd öntsük nyakon a leszűrt szósszal, a közepébe kanalazzunk a juhtúrós tejfölből és toljuk vissza a sütőbe.

Addig süssük, amíg egy kis színt kapnak a palacsinták, kb 15-20 perc.

Az elkészült pitéket locsoljuk meg a szósszal és a maradék tejfölös öntettel, szórjuk meg felaprított petrezselyem és medvehagyma keverékével, kínáljunk mellé házi csalamádét és fogyasszuk megelégedéssel.

Tipp:

A szószokat ne sajnáljuk hozzá, mert szaftosan az igazi. Ügyeljünk arra a sütésnél, hogy ne száradjon ki! Ahogy kap egy kis szint, vegyük is ki.