Szezámmagos zsemle

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Szezámmagos zsemle

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 pici cukor
  • 140 gramm natúr joghurt
  • 2 ek étolaj
  • 2 dl langyos víz

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 1 tk szezámmag

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk.  A liszttel elkeverjük a sót.

Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a joghurtot és az étolajat is. A maradék langyos vízzel megdagasztjuk és kelesztő tálba tesszük.

30 perc alatt duplájára nő a térfogata.

Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd 9 darabba vágjuk és zsemléket formázunk belőle.

Sütőpapíros tepsibe helyezzük, majd még 30 percet kelesztjük.

A tetejét felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk és 200 fokra melegítjük a sütőnket.

A sütő aljába egy kisebb tepsibe vizet teszünk. A bemelegedett sütőbe tesszük a zsemléket. 30 perc alatt megsütjük.

Nagyon finom sikeres lett a zsemle.