Sajtos- paradicsomos húsgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos- paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg darált sertéscomb
  • 15 dkg trappista
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 ek zabpehely
  • só, bors
  • egy nagy csokor zöld fűszer növény: petrezselyem (ez a csokor fele), 2-3 szál lestyán,10-12 szál metélőhagyma, 2-3 bazsalikom levél)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 500 gramm 100%-os paradicsomlé
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 szelet zellergumó
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 teáskanál nyírfacukor

Elkészítése:

A darált húst egy tálba rakjuk, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal.

Összevágjuk az zöld fűszernövényeket, a fokhagymát is, majd hozzáadjuk.

Belerakunk egy evőkanál zabpelyhet, feltörünk egy tojás,beletesszük és a kezünkkel jól összegyúrjuk és egy nagy gombócot formázunk( a tenyeremben elfért).

A trappista sajtból 8-10 dkg körüli darabot vágunk és a gombóc közepébe nyomjuk. A többit lereszeljük és tálaláskor ezzel kínáljuk.

Egy serpenyőben 1 ek.olajat hevítünk erre tesszük a gombócot és kérget sütünk a húsnak, oldalanként kb. 4-5 percig sütjük nagy lángon.

Majd átszedjük egy tepsibe, a tepsi aljára tesszük a másik evőkanál olívaolajat. Ráöntjük a paradicsomlét. Megpucoljuk a zöldségeket és felkarikázzuk a hús köré rakjuk. Egy lila hagymát félbe vágunk azt is hozzáadjuk.

A paradicsomlevet megsózzuk,belerakjuk a cukrot. A hús tetejére rakunk egy szál petrezselyemzöldet,és lestyánt. Lefóliázva 180 fokos sütőbe toljuk.

Kb 1,5 órán keresztül párolódott. ( érdemes 2-3 alkalommal megnézni,ha szükség egy kis vízzel hígítani a paradicsomszószt). A sajt a húskéregben maradt, amikor felszeltem finom puha volt.

A zöldségek még roppanósak maradtak.

Spagettivel kínáltam.

A tetejére zöld fűszert, sajtot hintettem.

Tipp:

Csak a húsgombóc összeállításával van némi munka, a többit a sütő elvégzi. Gyerekek kedvence lehet, hisz minden gyerek kedveli a spagettit. Tartalmas, kiadós étel.