Hozzávalók:
Elkészítése:
A darált húst egy tálba rakjuk, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal.
Összevágjuk az zöld fűszernövényeket, a fokhagymát is, majd hozzáadjuk.
Belerakunk egy evőkanál zabpelyhet, feltörünk egy tojás,beletesszük és a kezünkkel jól összegyúrjuk és egy nagy gombócot formázunk( a tenyeremben elfért).
A trappista sajtból 8-10 dkg körüli darabot vágunk és a gombóc közepébe nyomjuk. A többit lereszeljük és tálaláskor ezzel kínáljuk.
Egy serpenyőben 1 ek.olajat hevítünk erre tesszük a gombócot és kérget sütünk a húsnak, oldalanként kb. 4-5 percig sütjük nagy lángon.
Majd átszedjük egy tepsibe, a tepsi aljára tesszük a másik evőkanál olívaolajat. Ráöntjük a paradicsomlét. Megpucoljuk a zöldségeket és felkarikázzuk a hús köré rakjuk. Egy lila hagymát félbe vágunk azt is hozzáadjuk.
A paradicsomlevet megsózzuk,belerakjuk a cukrot. A hús tetejére rakunk egy szál petrezselyemzöldet,és lestyánt. Lefóliázva 180 fokos sütőbe toljuk.
Kb 1,5 órán keresztül párolódott. ( érdemes 2-3 alkalommal megnézni,ha szükség egy kis vízzel hígítani a paradicsomszószt). A sajt a húskéregben maradt, amikor felszeltem finom puha volt.
A zöldségek még roppanósak maradtak.
Spagettivel kínáltam.
A tetejére zöld fűszert, sajtot hintettem.
Csak a húsgombóc összeállításával van némi munka, a többit a sütő elvégzi. Gyerekek kedvence lehet, hisz minden gyerek kedveli a spagettit. Tartalmas, kiadós étel.