Tepsis tojásos nokedli tejfölös salátával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tepsis tojásos nokedli tejfölös salátával

Hozzávalók:

Nokedlihez:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 kk ételízseítő
  • kevés víz

Főzéshez:

  • 1 kk só
  • 3 ek étolaj

Tojásos öntethez:

  • 5 tojás
  • csipet só
  • csipet bors
  • 6-7 dkg reszelt sajt
  • 1 ek étolaj (kenéshez)

Salátához:

  • 1 fej saláta
  • 2 dl tejföl
  • 2 tk ecet
  • 3 tk kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 2-3 ek víz

Elkészítése:

A nokedlihez a lisztből, tojásokból az ételízesítő egy kevés víz hozzáadásával fakanállal nem túl szilárd, de keverhető tésztát készítünk. Akkor jó, ha a keverő kanállal kissé nehezebben tudjuk átforgatni, de folyós se legyen!

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, beletesszük a sót és az olajat, majd miután forr a víz, beleszaggatjuk a nokedlit. Ha felforrt, elzárjuk a lángot és egyszeri hideg vízzel átöblítve (azaz a galuskákat megedzve) leszűrjük és félretesszük.

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.

Egy kisebb tálba felütjük a tojásokat, megsózzuk, majd ráöntjük a nokedlire és összekeverjük.

A nokedli mennyiségéhez megfelelő méretű tepsit kikenjük az olajjal és beleöntjük a nyers tojásos galuskakeveréket, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, borsot tekerünk vagy szórunk rá és 15-17 perc alatt megsütjük.

Amíg sül az étel a salátát többször átmossuk, a torzsáját eltávolítjuk, negyedekre vágjuk és lecsepegtetjük.

Az öntethez a tejfölt a hozzávalókkal addig kevergetjük, amíg a cukor már nem ropog benne. Kóstolást követően ízlés szerint sózzuk, esetleg édesíthetjük, majd ráöntjük a salátára és kissé összekeverjük vele, de óvatosan, hogy ne törjenek a friss levelek.

Miután szép pirosra sült a tojásos nokedli, késsel felvágjuk és a tejfölös salátával tálaljuk.