Burítós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Burítós

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 8 tojás
  • 8 ek liszt
  • 8 ek cukor

Krém:

  • 10 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 ek rum
  • 0,5 l habtejszín
  • csokis tortadara

Továbbá:

  • 1 dl tej
  • 1 ek rum

Elkészítése:

A rumot a tejjel elkeverjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük gépi habverővel. Beleszórjuk apránként a cukrot és tovább habosítjuk. Kellőképpen legyen kemény, de szép sima legyen a hab, a cukorszemcsék oldódjanak fel benne.  Végül a tojások sárgáját is belekeverjük egyesével.

A lisztet óvatosan keverjük bele, hogy egyenletesen keveredjen el a liszt, buborékos, habos legyen a tészta állaga a beledolgozott levegőtől. Beleöntjük egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe és elsimítjuk. A meleg sütőbe téve kb. 30 perc alatt megsütjük a piskótát.

Rácsra borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a diót és a rumot.

A sima piskótát elfelezzük, így lesz két kisebb téglalapunk. Egy nála nagyobb tepsibe helyezzük az egyik lapot, meglocsoljuk a rumos tej felével. Megkenjük a krém felével és rátesszük a másik piskóta darabot is. Azt is meglocsoljuk és megkenjük a maradék krémmel. Lefedjük fóliával és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap vegyünk elő egy nagy tortatányért. A tejszínt verjük fel kemény habbá. Kanállal kezdjünk el szaggatni a piskótából a tányérra, majd egy sor után kenjük meg tejszínhabbal. Erre megint szaggassunk a piskótából, újra hab. Ezt úgy csináljuk, hogy egy félgömb legyen belőle.

A végén az egészet bekenjük habbal és megszórjuk tortadarával.

Szeletelve szép mozaikos mintát ad, de mondhatnám azt is: Úgy néz ki, mintha összeborítottam volna!