Mákos béles

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos béles

Hozzávalók:

Tészta hozzávalói:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • fél dl tej
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só

Töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 17 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg ráma margarin
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás fehérje

Tészta lekenéshez:

  • sárgabarack lekvár

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:(Tepsi mérete: 20x36cm)

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd a tészta többi hozzá valóit is hozzá adjuk, és jól összegyúrjuk.

A tésztát folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe pihenni, míg a tölteléket elkészítjük.

Töltelék elkészítése:

A felolvasztott, de már nem meleg margarint összekeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot, a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet. Jól összekeverjük, majd végül pedig a tojások felvert kemény habját beleforgatjuk.

A tésztát elfelezzük és egy lisztezett, sík felületen először az egyik cipót tepsi nagyságúra kinyújtjuk, majd a kivajazott lisztezett tepsibe belehelyezzük és megkenjük lekvárral.

A megkent tésztára egyenletesen rásimítjuk a mákos tölteléket és befedjük a második kinyújtott tésztával.

Tetejét villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

Teljesen kihűlt sütemény tetejét porcukorral megszórjuk és szép egyforma kockákra felvágjuk.