Csokis-vaníliás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Csokis-vaníliás pite

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg puha margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • csipet só
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

Töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 8 csapott ek kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 400 g tejföl
  • 5 tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk rum aroma

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:

A pudingokat külön-külön csomómentesre keverjük, majd megfőzzük 2,5-2,5 dl tejben. Még forrón hozzákeverjük a tejfölt fele-fele arányban.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk a cukorral és a tejfölös pudinghoz forgatjuk, ezt is elfelezve. Vigyázzunk, hogy ne törjön össze a hab. A csokis tölteléket rumaromával ízesítjük, a vaníliásat pedig vaníliás cukorral.

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

A tésztához elkeverjük a margarint a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is és a sütőporral elkevert lisztet. Tejföllel lazítjuk, majd kézzel egynemű tésztát gyúrunk. A tészta könnyen formázható lesz, de ha túl lágynak érezzük, még pici lisztet dolgozhatunk bele, vagy ha kemény, akkor tejfölt adjunk hozzá.

A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik fele kicsit nagyobb legyen mint a másik (kb. 60-40% arányban). A nagyobbik tésztacipót a sütőpapíron kinyújtjuk egy nyújtófa segítségével a tepsi méretére (35 x 35 cm), majd átemeljük papírostól a tepsibe. Erre kanalazzuk a tölteléket felváltva, sakktábla szerűen.

A kisebbik tésztacipót is kinyújtjuk, majd derelyevágóval, vagy késsel tésztacsíkokat vágunk, amit rácsosan a töltelékre rakosgatunk.

170 fokon kb. 40 percig sütjük.

Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le sütőpapírral. Lehet, hogy a pudingos rész egy kicsit még remegős amikor kivesszük a sütőből, de ahogy hűl, úgy fog szilárdulni.

Ha teljesen kihűlt, porcukorral meghintjük és tetszőleges formára szeleteljük.

Langyosan is, és jól behűtve is finom.