Mozzarellás karfiol

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mozzarellás karfiol

Hozzávalók:

  • 1 kisebb karfiol (500 gramm)
  • 2 dl 12%-os tejföl
  • 1 dl joghurt
  • 1 csomag mini mozzarella
  • 3 ek reszelt füstölt, csípős paprikás sajt
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 ek olaj
  • só ízlés szerint
  • 1 csipetnyi citromsó
  • 1-2 koktél paradicsom

Elkészítése:

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és forrásban levő sós vízben 3-4 percig előfőzzük. A főzővízbe tegyünk egy csipetnyi citromsót.

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tojást feltörjük, egy keverőtálba rakjuk, majd habosra verjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a joghurtot, a sajtot, a zsemlemorzsát (egy kicsit félreteszünk a tepsi szórásához). Adunk hozzá ízlés szerint sót, kb. 2 csipetnyit és jól elkeverjük.

A sütőformát kiolajazzuk és megszórjuk a zsemlemorzsával.

Leszűrjük a karfiolt és a főzőléből kb. 2 evőkanálnyit tegyünk a tejfölös masszába.

Belerendezzük a karfiolrózsát a kerámia tepsibe (vagy jénaiba), majd nyakon öntjük a masszával. A tetejére helyezzük a mini mozzarellákat, a paradicsomot, és betesszük a sütőbe.
180 fokon kb. 25-30 percig sütjük (alsó-felső sütés, a végén 5 percig légkeveréses fokozat).

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A zsemlemorzsa helyettesíthető zabpehellyel, illetve lehet joghurttal is készíteni, ezáltal tovább csökkenthető a kalória tartalma. Én gyakran készítem úgy.
Bármilyen maradék sajt használható.