Kelt húsvéti nyuszik

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Kelt húsvéti nyuszik

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kk só
  • 3 tojássárgája
  • 0,5 citromból nyert citromlé
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 10 szem fekete bors

Elkészítése:

Egy tálba morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, 0,7 dl langyos tejet és 2 ek lisztet. Meleg helyen felfuttatjuk.

Tálba szitáljuk a megmaradt lisztet egy csipet sóval. Hozzáadjuk a megmaradt cukrot és a tejet. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, a felolvasztott de nem forró vajat és a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk, fényesre dagasztjuk, majd lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Nagyobb és kisebb pogácsaszaggatóval kiszurkáljuk, zsírral kikent tepsibe tesszük (a nagyobb a teste, a kisebb a feje).

A maradék tésztából (nagyon pici adagokból) készítjük el a fülüket, lábukat és az orrukat. Egész borsszem a szemük.

Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranyszínűre sütjük.