Húsvéti kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 80 g margarin
  • 25 g élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 50 g nyírfacukor (vagy cukor)
  • 2 tojás
  • 1 csapott tk só
  • 400 g csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz (vagy sima finomliszt)
  • 100 g rétesliszt

Elkészítése:

Először a tejet megmelegítjük, majd a fele tejben felfuttatjuk az élesztőt egy evőkanál liszttel és a nyírfacukorral.

A többi lisztet egy kelesztőtálba szórjuk, elkeverjük a sóval és a többi cukorral. 1 tojást hozzáadunk. A maradék meleg tejhez hozzáadjuk a margarint, összekeverjük, és így olvasztjuk meg.

Hozzáöntjük a liszthez és a megkelt élesztőt is hozzáadjuk. Alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk. A tálat letakarva meleg helyen legalább 40 percet pihentetjük a tésztát.

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyiket 3 egyforma darabra felvágjuk és a darabokból hosszú csíkokat kezdünk el sodorni, majd összefonjuk. Így lesz 2 db 3 fonásos kalácsunk.

Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és belehelyezzük a 2 kalácsot. Letakarjuk és további 30 percet kelni hagyjuk. 1 felvert tojással lekenjük a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt (légkeveréssel) szép pirosra sütjük.