Hozzávalók:
Elkészítése:
Először a tejet megmelegítjük, majd a fele tejben felfuttatjuk az élesztőt egy evőkanál liszttel és a nyírfacukorral.
A többi lisztet egy kelesztőtálba szórjuk, elkeverjük a sóval és a többi cukorral. 1 tojást hozzáadunk. A maradék meleg tejhez hozzáadjuk a margarint, összekeverjük, és így olvasztjuk meg.
Hozzáöntjük a liszthez és a megkelt élesztőt is hozzáadjuk. Alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk. A tálat letakarva meleg helyen legalább 40 percet pihentetjük a tésztát.
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyiket 3 egyforma darabra felvágjuk és a darabokból hosszú csíkokat kezdünk el sodorni, majd összefonjuk. Így lesz 2 db 3 fonásos kalácsunk.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és belehelyezzük a 2 kalácsot. Letakarjuk és további 30 percet kelni hagyjuk. 1 felvert tojással lekenjük a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt (légkeveréssel) szép pirosra sütjük.