Reform almás pite – tönkölybúzaliszttel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Reform almás pite – tönkölybúzaliszttel

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • vanília magjai (vagy kivonat/aroma)
  • 2-4 ek joghurt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 5 dkg barna nádcukor (cukormentes diétában elhagyható)

Töltelék:

  • 1,5 kg alma
  • fahéj

Elkészítése:

Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg és reszeljük le nagy lyukú reszelőn.

A liszteket keverjük el a szódabikarbónával, majd morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, a kifacsart levét, a vaníliát, cukrot és a joghurtot. Gyúrjuk alaposan össze, majd osszuk 2 egyenlő részre a tésztát.

Nyújtsuk ki az egyik lapot lisztezett felületen és helyezzük egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe. A lereszelt alma levét alaposan nyomkodjuk ki, majd a húsát keverjük össze a fahéjjal (aki édesszájú, tehet hozzá cukrot). Helyezzük rá a tepsiben lévő tésztalapra. Nyújtsuk ki a másik tésztát is, és fedjük be vele a tölteléket. Egy villával szurkáljuk meg, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre.

Tipp:

Most egy vékony tésztájú almás pitét készítettem és alacsony cukortartalommal – így az íze natúrabb lett, de a receptben a cukor mennyiségét tudod saját ízlésednek megfelelően alakítani.