Tavaszi mignon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tavaszi mignon

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 6 tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 1 citrom héja

Krém:

  • 3 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 300 g vaj
  • 1 ek keményítő
  • 1 vanília kikapart belseje (vagy 1 tk vanília aroma)
  • 1 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek friss citromlé

Bevonáshoz:

  • kész cukormassza

Elkészítése:

Piskóta készítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot.

A tésztát osszuk 3 részre. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve 180 fokon 5-8 perc alatt süssük készre a lapokat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém készítése:

A tojások sárgáját a keményítővel és a cukorral kikeverjük. A tejet a vanília kikapart belsejével egy lábosba tesszük és felforraljuk.
Ha felforrt, vékony sugárban hozzákeverjük a tojásos keverékhez, de nagyon vigyázzunk, hogy ne öntsük rá a forró tejet egyszerre, mert akkor megfőne a tojásunk.

Ha csomómentesre kevertük, visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön a rummal és a citrom héjával valamint levével együtt sűrű krémet főzünk belőle.Hagyjuk kihűlni langyosra.

Ezután a vajat keverjük habosra, majd a langyos krémet dolgozzuk bele apránként és keverjük simára.

Tegyük a krémet fél órára hűtőszekrénybe, hogy teljesen kihűljön.

A krémből 3-4 evőkanálnyit tegyünk félre. A maradék krémmel töltsük meg a lapokat és újabb fél órára tegyük be a hűtőszekrénybe.

A mignonok bevonásához én készen vettem cukormasszát, amit 2 evőkanál vízzel kell felolvasztani gőz felett, és ezt tudjuk tetszés szerint színezni.
Ezt a masszát cukrászkellékes boltokban be tudjuk szerezni.

A süteményt kockákra vágjuk, megkenjük az oldalukat a félretett krémmel, majd átszúrjuk egy nagy villával és beleforgatjuk a folyékony cukormasszába. Rácson hagyjuk lefolyni a felesleget és tetszés szerint díszítjük.

Tipp:

Ez a vidám tavaszi mignon nem csak a gyerekek kedvence lesz. Ne ijedjetek meg tőle, nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. :)