Pékkifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pékkifli

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 ek só
  • 50 g élesztő
  • 2 kávéscsésze olaj (kicsi)
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl víz

Kenéshez és a tetejére

  • 1 felvert tojás
  • ízlés szerint magvak

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, majd letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, cipóra formázzuk. A cipókat egyenként kör alakúra nyújtjuk, majd 6 háromszögre vágjuk, majd feltekerjük. Így összesen a 4 cipóból 24 kilfi lesz.

(Tölteléknek tetszés szerint bármit használhatunk. Én sonkát és tojást szoktam, de lehet édes töltelék is, csak akkor a kiflik tetejét nem sózzuk. Töltelék nélkül is nagyon finom.)

A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással lekenjük és ízlés szerint szórunk a tetejére sót vagy különféle magvakat. (ha nem használunk sütőpapírt, akkor a kiflik közé dobáljunk vajdarabokat. Puha lesz tőle a kifli és nem ragad le.)

20 fokra előmelegített sütben pirosra sütjük.