Hozzávalók:
Krém:
Díszítéshez:
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval habbá kezdjük verni. Hozzáadunk 5 dkg cukrot és ezzel kemény habbá verjük. A sárgáját 15 dkg cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és darált dióval elkevert lisztet és simára keverjük. Beleforgatjuk a felvert tojáshabot óvatosan.
Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 45 perc). A kisült piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. (Ha cukrászhabot használunk, a habfixáló elhagyható.) A befőtt levét leszűrjük, és 0,5 dl-t belekeverünk a habba, majd óvatosan beleforgatjuk a meggy 2/3-át.
A kihűlt piskótát félbevágjuk. Az egyik lapot megkenjük a meggyes habbal. Rátesszük a másik piskótalapot Kicsit nyomkodjuk le, majd az oldalát is kenjük be.
A tortazselét keverjük el a cukorral, öntsük bele a maradék befőtt levét. Ez kb. 2,5-3 dl, ha ennél kevesebb, akkor vízzel egészítsük ki. Állandó keverés mellett forraljuk fel, majd főzzük további 1 percet. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, időnként keverjük át.
Közben a maradék meggyszemeket helyezzük rá a tortára és amikor a zselé kezd megdermedni kanalazzuk a tetejére, hogy befedje a meggyet. Felvert tejszínnel díszítsük.