Shortbread keksz – reform változat

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Shortbread keksz – reform változat

Hozzávalók:

  • 7,5 dkg barna nádcukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg zabliszt
  • 7,5 dkg kukoricaliszt
  • csipet só

Elkészítése:

A vajat a cukorral kihabosítjuk. Apránként hozzáadjuk a liszteket, és jól összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük be hűtőbe fél órára.

A lehűlt tésztát nyújtsuk ki, szurkáljuk meg villával és vágjuk formára. A kekszeket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. (Igény szerint megszórhatjuk kevés nyers nádcukorral.)

170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süssük szép aranybarnára a kekszeket.

Tipp:

Ezt az alapreceptet kedvedre variálhatod. Fahéjjal, vaníliával, reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesítheted.

A shortbreaed egy egyszerűen elkészíthető, skót vajas keksz ami szerintem sokaknak ismerős – gyerekkoromban még fémdobozos változatot is kaptunk belőle. Nagyon ízletes kekszm és jól eltartható fémdobozban. Sajnos összetételének köszönhetően nem a legegészségesebb ez a keksz, így reform konyhákban nem szokott előfordulni – tele fehér liszttel, fehér cukorral.

Gondoltam megpróbálok csinálni egy egészségesebb változatot :) A klasszikus arányok a shortbread-nél 1 cukor, 2 vaj, 3 liszt. A lisztet a legjobb, ha kukorica liszttel vegyítjük.