Puncs torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Puncs torta

Hozzávalók:

Tészta:

  • 8 tojás
  • 8 ek liszt
  • 8 ek cukor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 mk sütőpor

Töltelék:

  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl kávé (lefőzve)
  • 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg margarin
  • 7 dkg darát dió
  • rum aroma (ízlés szerint)
  • 2 ek sárgabarack lekvár
  • torta belsejéből a tészta (csipkedve, morzsolva)
  • 10 dkg babapiskóta
  • 2 dl tej
  • rum aroma (ízlés szerint)
  • néhány csepp piros ételszínezék

Cukormáz:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek olvasztott margarin
  • 2-3 ek forró víz
  • néhány csepp piros ételszínezék

Díszítés:

  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

Tészta készítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot.

Egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, és előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni.

A teljesen kihűlt tészta tetejét kb. 1-2 cm-es vastagságban levágjuk és félretesszük. A torta belsejéből óvatosan kiszedjük a tésztát úgy, hogy kb. 1 cm-es perem maradjon a szélén és az alján is.

Töltelék készítése:

A tojást a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a kávét, és folyamatosan kevergetve felmelegítjük (nem forraljuk!). Amikor a cukor elolvadt, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a margarint. Addig kevergetjük, amíg teljesen el nem olvad.

A torta kiszedett belsejét elmorzsoljuk egy nagyobb tálban. A tejet pár csepp ételfestékkel és rumaromával elkeverjük. A babapiskótát egy pillanatra belemártjuk a festékes-rumos tejbe, majd összetördelve a piskótamorzsához adjuk. Az egészre ráöntjük a kávés krémet, adunk hozzá darált diót, lekvárt, és ízlés szerint még egy kevés rum aromát. Az egészet alaposan összekeverjük, majd a kikapart tortába beletöltjük. A félretett piskótalappal lezárjuk.

Cukormáz készítése:

A porcukrot az olvasztott margarinnal elkeverjük. Adunk hozzá pár csepp ételfestéket és kevés forró vizet. Alaposan összekeverjük és a torta tetejére simítjuk.

Díszítés:

A tejszínt kemény habbá verjük, majd csillagcsöves habzsákba téve kidíszítjük a tortát.