Diós-mézeskalácsos kocka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós-mézeskalácsos kocka

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg liszt
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk fahéj
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • csipet só

Mázhoz:

  • 10-20 dkg csokoládé
  • 1 ek olaj
  • baracklekvár
  • felezett dió

Elkészítése:

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és hagyjuk langyosra hűlni.

A dió felét ledaráljuk, a másik felét durvára törjük mozsárban (vagy éles késsel durvára daraboljuk). Elkeverjük a liszttel és a fűszerekkel.

A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat és ezzel is jól kikeverjük. Hozzáadjuk a közben kihűlt olvasztott csokoládét is. A habot és a diós-lisztes keveréket felváltva, több részletben hozzáadjuk.

A kész tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos, előmelegített sütőbe tolva kb. 25 perc alatt (tűpróba!) megsütjük.

A baracklekvárt edénybe tesszük, és megmelegítjük.

A megsült süteményt még forrón kenjük meg a meleg lekvárral, és így hagyjuk teljesen kihálni.

A kihűlt süteményt a vízgőz felett, olajjal megolvasztott csokoládéval leöntjük.

Tipp:

A fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is.