Hozzávalók:
Tészta:
Rántás:
Töltelék:
Kenéshez:
Tetejére:
Elkészítése:
A zsírt egy edénybe tesszük, a tűzhelyen megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverve csomómentesre, és világos színűre pirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A lisztet a sóval és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölből annyit, hogy egy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk, majd lisztezett munkalapon vékonyra, és nagyra kinyújtjuk. Megkenjük a kihűlt rántással. 2 oldalról behajtjuk a közepéig, majd lentről felhajtjuk, végül a felső részt is ráhajtjuk. 1 órát pihentetjük a hűtőben.
Hűlés után henger alakúra sodorjuk és 8 egyenlő darabot vágunk belőle. Mindegyik darab tésztát nagyon alaposan összegyúrunk, hogy a rántás egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Az egyik tésztát vékony téglalap alakúra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük olajjal, majd az összekevert töltelék 1/8-ad részével megtöltjük. Feltekerjük.
Egy pitesütő formát sütőpapírral kibélelünk, és belehelyezzük a tésztatekercset úgy. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el. A formába helyezve a tésztákat csiga alakot formálunk, a tészták végeit pedig mindig egymásba dugjuk.
A tetejét is jól lekenjük olajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Aki cukorral szeretné készíteni szükség szerint tejfölt, citrom reszelt héját és cukrot adhat a túróhoz.
A burek a Szerbek nemzeti süteménye, Szabadkán élő barátnőm adta meg a receptet, sokféle ízű van, sós hússal töltve, és édes is lehet, én most túróval töltve készítettem el.