Burek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Burek

Hozzávalók:

Tészta:

  • 70 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 nagy doboz tejföl (450 g)
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

Rántás:

  • 12 dkg zsír
  • 16 dkg liszt

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • édesítőszer ízlés szerint

Kenéshez:

  • olaj

Tetejére:

  • vaníliás porcukor

Elkészítése:

Rántás készítése:

A zsírt egy edénybe tesszük, a tűzhelyen megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverve csomómentesre, és világos színűre pirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Tészta készítése:

A lisztet a sóval és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölből annyit, hogy egy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk, majd lisztezett munkalapon vékonyra, és nagyra kinyújtjuk. Megkenjük a kihűlt rántással. 2 oldalról behajtjuk a közepéig, majd lentről felhajtjuk, végül a felső részt is ráhajtjuk. 1 órát pihentetjük a hűtőben.

Hűlés után henger alakúra sodorjuk és 8 egyenlő darabot vágunk belőle. Mindegyik darab tésztát nagyon alaposan összegyúrunk, hogy a rántás egyenletesen eloszoljon a tésztában.

Az egyik tésztát vékony téglalap alakúra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük olajjal, majd az összekevert töltelék 1/8-ad részével megtöltjük. Feltekerjük.

Egy pitesütő formát sütőpapírral kibélelünk, és belehelyezzük a tésztatekercset úgy. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el. A formába helyezve a tésztákat csiga alakot formálunk, a tészták végeit pedig mindig egymásba dugjuk.

A tetejét is jól lekenjük olajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük.

Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Aki cukorral szeretné készíteni szükség szerint tejfölt, citrom reszelt héját és cukrot adhat a túróhoz.

A burek a Szerbek nemzeti süteménye, Szabadkán élő barátnőm adta meg a receptet, sokféle ízű van, sós hússal töltve, és édes is lehet, én most túróval töltve készítettem el.