Régimódi almatorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Régimódi almatorta

Hozzávalók:

  • 10 dkg finomliszt
  • 8 dkg graham liszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 7 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 ek joghurt
  • 5 dkg kristálycukor

Töltelék:

  • 4 nagyobb alma (lereszelve és kinyomkodva)
  • 1 tk fahéj
  • 3 ek cukor
  • 2 ek zsemlemorzsa

A tetejére:

  • 5 dkg aprított és pirított dió
  • 1 tojás
  • 1 tk porcukor

Elkészítése:

180 fokra melegítsük elő a sütőt, és vajjal kenjünk ki egy kisebb méretű tortaformát.

A lisztet a sütőporral és a sóval keverjük el, majd a kockára vágott margarint hozzáadva morzsoljuk el. Ha kellően morzsás már, és nincsenek benne nagyobb margarin darabok, adjuk hozzá a tojást, a cukrot és a joghurtot. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk jól össze. Csomagoljuk fóliába, és tegyük be hűtőbe legalább fél órára.

Az almákat közben pucoljuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

A cukrot keverjük el a zsemlemorzsával és a fahéjjal. Az időközben lehűlt tésztát osszuk 3 egyenlő részre, és mindegyiket nyújtsuk ki a tortaforma méretére. A kivajazott formába helyezzünk bele 1 tésztalapot, és villával szurkáljuk meg. Halmozzuk rá a reszelt alma felét, szórjuk meg a cukros-morzsás keverék felével, majd helyezzük rá a második tésztalapot. Ezt is szurkáljuk meg, majd halmozzuk rá a maradék tölteléket, és szórjuk meg a maradék morzsás-cukros keverékkel. Helyezzük rá a harmadik lapot, ezt is szurkáljuk meg egy villával, majd kenjük le enyhén felvert tojással, és szórjuk meg a pirított dióval.

A már meleg sütőbe téve végig 180 fokon süssük kb. 35 percet. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szórjuk meg porcukorral. További 20 perc pihentetés után, még langyosan kínáljuk, mert ekkor a legfinomabb.

Tipp:

A kifacsart almalevet szűrjétek le, kicsit hűtsétek le, és igyátok meg. Szuper egészséges és finom, garantáltan adalékmentes gyümölcslé.