Rácsos párnafánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Rácsos párnafánk

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 púpos tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kisebb tojás
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:

A lisztet keverjük el a sóval, a sütőporral és a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, és gyúrjuk jól össze.

Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra. Éles késsel vágjuk belőle téglalapokat (kb. 7 x 5 cm-es). Vízszintesen vágjuk be 2 helyen a téglalapokat, és kissé húzkodjuk szét.

Forró olajba először a lisztes felével felfelé helyezzük be a fánkokat. Süssük szép pirosra, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük meg. Papírtörlőn hagyjuk kissé lecsepegni.

Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.

Tipp:

Sokáig az élesztős fánk volt az első számú kedvencünk. Amióta kipróbáltam a sütőporos változatot, azóta felváltva készül a két típus. Utóbbi hamarabb, gyorsabban asztalra varázsolható és rohanósabb hétköznapokon is nyugodt szívvel nekiláthatunk. Egyáltalán nem igényel sok konyhai tapasztalatot, akár kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak. A formája egy picit eltér a hagyományostól, de egy kis porcukorral megszórva és sárgabaracklekvárba mártogatva a gyerekeim kedvence.