Túrógombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrógombóc

Hozzávalók:

16-17 darabhoz:

  • 45 dkg tehéntúró (félzsíros)
  • 1,5 dl búzadara
  • 2 tojás (nagy)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek porcukor
  • nagy csipet só
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • kb. 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2-3 ek olaj

Elkészítése:

A túrót villával törjük össze. Keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a sót, a citrom lereszelt héját és a búzadarát. Aduk hozzá a tojásokat is, és ezzel is jól keverjük ki. Kissé lágyabb masszát fogunk kapni. Fóliával fedjük be a tálat, és tegyük be hűtőbe néhány órára (vagy egy éjszakára).

Egy lábasban forraljunk vizet. Vizes kézzel formázzunk gombócokat a masszából, és óvatosan eresszük bele a forró vízbe. Vegyük lentebb a hőfokot és gyöngyöző vízben főzzük a gombócokat készre. (Ne kevergessük!)

Amikor megfőttek a gombócok, szűrőkanállal emeljük ki a vízből, csepegtessük le, és forgassuk pirított zsemlemorzsába.

Morzsa készítése:

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat. Szórjuk rá a zsemlemorzsát, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk szép barnára. Vigyázzunk, mert egyszer csak hirtelen pirulni kezd, ne égessük le!

Fahéjas porcukorral megszórva, tejföllel kínáljuk.