Túrós szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós szelet

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás
  • szükség esetén 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 40 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A liszthez keverjük a szódabikarbónát és a cukrot. Elmorzsoljuk a hideg, felkockázott margarinnal, majd ha már kellően morzsás, hozzáadjuk a tojást, és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze, akkor kevés tejfölt gyúrhatunk a tésztába. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék készítése:

A pudingport elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Apránként hozzáadva a tejet, folyamatosan kevergetve csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá verjük.

A tojássárgákat a túróval, a citromhéjjal és a kihűlt pudinggal krémesre keverjük, majd apránként egy fakanál segítségével beleforgatjuk a tojáshabot, végül pedig a mazsolát.

Egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A közben lehűlt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, és egyenként tepsi méretűre nyújtjuk. Az egyik tésztát beleigazgatjuk a tepsibe. Ráöntjük a tölteléket, majd befedjük a másik, kinyújtott tésztával. Villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon. Lekenjük felvert tojással, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána szeleteljük.