Karalábéleves húsgombóccal

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karalábéleves húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű zsenge karalábé
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 ek apróra vágott póré-, vagy vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek rizs
  • bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk rozsliszt
  • 1 tk fehérliszt
  • 2 csipet csombor (borsikafű)
  • 1 mk piros őrölt paprika
  • 3 szál fokhagymaszár
  • 1 ek olaj
  • 1 szelet tévé paprika
  • 1 kisebb paradicsom

Elkészítése:

A karalábét pucoljuk meg és vágjuk fel kockákra. Az apróra vágott póré-, vagy vöröshagymát kevés olajon dinszteljük meg. Sózzuk, borsozzuk, csomborral ízesítsük, majd öntsük fel 1 liter vízzel.

Tegyük a vízbe a paprikát és a paradicsomot is, és hagyjuk felforrni a vizet. Közben készítsük el a gombócokat.

Húsgombóc készítése:

A darált húshoz hozzáadjuk az aprított fokhagymaszárat és a rizst. Sózzuk, borsozzuk, borsikafűvel, pirospaprikával és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk, és apró gombócokat formázunk vizes kézzel a masszából.

A közben felforrt, lobogó levesbe beletesszük a húsgombócokat. Mérsékelve a lángot addig főzzük, amíg a gombócok és a karalábé is megfő.

A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is elkeverjük. Merjünk hozzá a forró levesből 1 merőkanálnyit (hőkiegyenlítés), keverjük össze, majd a leveshez adva habarjuk be.

Pár perc alatt összeforraljuk, és ha szükséges, még ízesítünk a levesen, majd tálaljuk.