Húsos-gombás sztrapacska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Húsos-gombás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéshús (lapocka, comb vagy tarja)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek tyúkzsír
  • 1 kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 2 ek házi darált paprika
  • 1 közepes paradicsom
  • 25 dkg barna csiperke gomba

Tészta:

  • 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
  • 1 nagy tojás
  • 1 kk só
  • 20 dkg liszt

Elkészítése:

A húst megmossuk, és feldaraboljuk. Hagyjuk lecsepegni.

A gomba héját lehúzzuk, folyó víz alatt átmossuk és felszeleteljük. A vöröshagymát apróra kockázva a zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott húst, és fehéredésig pirítjuk. Sóval, borssal, pirospaprikával, darált paprikával ízesítjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Hozzáadjuk a paradicsomot is, és fedő alatt puhára főzzük. (Ha a víz elpárologna, pótoljuk.)

Ha a hús megpuhult, adjuk hozzá a felszeletelt gombát, és fedő nélkül pirítsuk a hússal együtt.

 

Tészta készítése:

Egy edényben sós, bő vizet forralunk. A krumplit pucoljuk meg, és reszeljük le kis lyukú reszelőn. Adjunk hozzá 1 tojást, sót és kb. 20 dkg lisztet. Keverjük simára. A már forró vízbe nokedliszaggatóval szaggassuk bele. Ha felúsztak a víz tetejére, pár percet hagyjuk főni. Szedjük át sós, hideg vízbe, öblítsük át, és csepegtessük le.

A tésztát a hússal és ízlés szerint tejföllel kínáljuk.

Tipp:

Ha sztrapacskáról van szó, akkor a legtöbb embernek a juhtúró és a szalonna jut eszébe. Pedig egyéb párosításban is remek fogás. Készítettem már korábban pirított káposztával, most pedig gombával, húsosan.
A megszokott sztrapacskától ez a változat jelentősen eltér, de azt hiszem a gasztronómiának ez a szépsége, hogy a recepteket magunk alakíthatjuk saját és a családunk ízlése szerint.