Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a xilitet, keverjük el, végül a tojássárgájával gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és nyomkodjuk bele a tésztát. Szurkáljuk meg kicsit villával, hogy ne púposodjon fel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
A töltelékhez törjük át a túrót villával, adjuk hozzá a xilitet, a reszelt citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait. Keverjük el alaposan a tejföllel és a krémsajttal, majd a tojásokkal.
Az elősütött tésztát kenjük meg egy kevés (3-4 ek) sárgabaracklekvárral. Öntsük rá a túrós tölteléket.
160 fokos sütőbe visszavesszük, és 1-1,5 órát sütjük a sajttortát. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes lefedni egy darab alufóliával.(1 óra leteltével már folyamatosan ellenőrizzük a tortát.)
Amikor a széle elkezd pirulni, és már csak a közepe remeg, akkor elkészült, mert ahogy hűl, úgy fog megszilárdulni.
A 2 db tojásfehérjét elkezdjük felverni, és fokozatosan, részletekben hozzáadjuk a xilitet. Kemény, fényes habot verünk. Amikor megsült a torta, kivesszük a sütőből, és habzsákból a tetejére nyomjuk a tojáshabot. A sütő hőfokát lecsökkentjük 130 fokra, és a tortát visszatoljuk még kb. 10 percre, hogy megszáradjon a hab a tetején.
Szobahőmérsékleten kihűtjük. Amikor teljesen kihűlt a formát csak akkor kapcsoljuk le róla. 3-4 ek sárgabaracklekvárt elkeverünk 1 ek rummal, és meglocsoljuk vele a kész torta tetejét. 5-6 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük.