Zserbó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Zserbó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
    20-30 dkg sárgabaracklekvár
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl rum

Tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk (az élesztőt nem kell külön felfuttatni), és a tésztát három részre osztjuk Cipóvá gyúrjuk, és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe legalább 1 órára.

Töltelék készítése:

A darált diót a porcukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük.

A pihentetett tésztákat vékony, fél cm-es téglalapokká nyújtjuk. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük a lekvár felével, és a diótöltelék felét is szétterítjük rajta.

A rum felével meglocsoljuk. Rátesszük a második lapot, megkenjük a maradék lekvárral, és rászórjuk a maradék cukros diót. Végül befedjük a harmadik lappal. Meleg helyen 30 percig kelesztjük, majd megszurkáljuk.

180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.

Gőz felett a csokoládét az olajjal felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére öntjük. Egyenletesen elkenjük, majd ha megdermedt, szeleteljük.