Sütőtökpüré leves kicsit másképp

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 60-100 dkg sütőtök
  • 1 fej hagyma
  • két gerezd fokhagyma,
  • egy-egy evőkanál liszt,
  • kis kanál pirospaprika
  • csipet bors
  • fél kávéskanál tárkony
  • fél evőkanál vegeta
  • húsleveskocka
  • fél evőkanál méz
  • 4-5 dl 10%-os tejföl, vagy kefír,

Elkészítése:
Közepes sütőtököt /60-100 dkg/ megmosva, kimagozva, szétdarabolva kb. 200 °C fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt egy tányérba kanállal lehúzzuk a héjáról a tököt és krumplinyomóval összetörjük.
1 fej apróra vágott hagymát üvegesre párolunk kevés olajon, hozzáreszelünk 2 gerezd foghagymát és 1 evőkanál liszttel halvány rántást készítünk belőle.
1 kiskanál pirospaprikát belekeverünk és felöntjük kb. 2-2,5 l vízzel.
Teszünk bele egy kiskanál sót, csipet borsot, fél kávéskanál tárkonyt, ha felforrt egy fél evőkanál vegetát, 1 húsleveskockát, fél evőkanál mézet, majd beleöntjük a tököt és elkeverjük.
Egy tálban 1 nagy pohár 10 %-os tejfölt, vagy kefirt összekeverünk 1 kanál liszttel, keverünk hozzá a forró levesből és az egészet összefőzzük.
(a gyerekeknek eddig nagyon bejött, de ízlés szerint kis reszelt citromhéj és citromlé sem rontja el.) Ha nagyobb a tök, a sült szeletből csemegézhetünk is, de a leves is csak sűrűbb lesz tőle.