Hozzávalók:
Elkészítése:
Közepes sütőtököt /60-100 dkg/ megmosva, kimagozva, szétdarabolva kb. 200 °C fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt egy tányérba kanállal lehúzzuk a héjáról a tököt és krumplinyomóval összetörjük.
1 fej apróra vágott hagymát üvegesre párolunk kevés olajon, hozzáreszelünk 2 gerezd foghagymát és 1 evőkanál liszttel halvány rántást készítünk belőle.
1 kiskanál pirospaprikát belekeverünk és felöntjük kb. 2-2,5 l vízzel.
Teszünk bele egy kiskanál sót, csipet borsot, fél kávéskanál tárkonyt, ha felforrt egy fél evőkanál vegetát, 1 húsleveskockát, fél evőkanál mézet, majd beleöntjük a tököt és elkeverjük.
Egy tálban 1 nagy pohár 10 %-os tejfölt, vagy kefirt összekeverünk 1 kanál liszttel, keverünk hozzá a forró levesből és az egészet összefőzzük.
(a gyerekeknek eddig nagyon bejött, de ízlés szerint kis reszelt citromhéj és citromlé sem rontja el.) Ha nagyobb a tök, a sült szeletből csemegézhetünk is, de a leves is csak sűrűbb lesz tőle.