Hozzávalók:
Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, de a vizet felfogjuk (később szükség lesz rá), és krumplitörővel alaposan áttörjük. Hagyjuk kihűlni.
A tejet megmelegítjük, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Meghintjük egy kevés cukorral, és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd elmorzsoljuk benne az áttört krumplit.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a kicsit megolvasztott zsírt, majd a főzővízből 4 evőkanálnyit. Jól összedolgozzuk. Meleg helyen, letakarva kb. 45 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és lazán átgyúrjuk. Kb. hüvelykujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Éles késsel berácsozzuk, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egymás között egy kevés helyet hagyva. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik (kb. 20 perc).
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Meglátni és megszeretni. Én is így voltam ezzel a pogácsával. A tegnapi ebédből maradt némi krumplipüré, de nem elegendő, ezért nem voltam rest, és megfőztem a pogácsába való adagot.
Bedagasztottam, és már a kelesztés alatt elhatároztam, hogy most nem falatnyi finomságokat készítek, hanem óriási pogácsákat. Lett is összesen 18 darab. Amint kisült, a gyerekek már íziben leellenőrizték, és amikor már a másodikat kérték, tudtam, hogy a recept be fog kerülni a gyűjteménybe.