Almás pite sok-sok almával

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Almás pite sok-sok almával

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • 300-350 ml tejföl
  • csipet só
  • aki szereti egy kis cukor, én nem teszek bele

Töltelék:

  • bruttó 2,5 kg zamatos alma
  • tetszés szerint cukor (almától függ), nálam ez esetben kb. 25-30 dkg volt.
  • Egy csapott evőkanálnyi fahéj

Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból gyúrok egy rugalmas tésztát. Kinyújtom az alsó lapot és (most jön, a kicsit szokatlan), nem ráreszelem, hanem gyalulom az almát (uborkagyalu). Így sokkal kevesebb levegő kerül a rétegekbe, így jobban összesül az alma és nem potyog ki. Rászóróm a cukrot és a fahéjat, ráterítem a fedőtésztát, kicsit megnyomkodom, megszurkálom villával, fóliát teszek rá és 180 fokra előmelegített sütőben (légbefúvásos) sütöm kb. 20 percig. Utána kiveszem, megkenem tojássárgájával és visszateszem sülni kb. 20-25 percre (míg szép pirosra nem sül).