Rozmaringos, fűszeres oldalas zöldséges krumpliágyon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rozmaringos, fűszeres oldalas zöldséges krumpliágyon

Hozzávalók:

  • 2 kg sertésoldalas nyúljával együtt
  • 2 kg krumpli
  • 80 dkg sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyem gyökér
  • 0,5 zeller
  • 0,5 fej fokhagyma
  • 4 fej hagyma
  • 1 csilipaprika
  • 1 ek olvasztott mangalica zsír
  • néhány ág rozmaring
  • kevés curry levél, vagy kakukkfű
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

Az oldalast minden részén bedörzsöljük kevés olvasztott mangalicazsírral, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal.

Ezután megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk a krumplit, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert.

Tepsi aljára terítjük a zöldségeket, rászórjuk az ízlés szerint felvágott vöröshagymát is. A tetejére tesszük a befűszerezett oldalast egyben, mellé rozmaring, és más hozzá illő zöld fűszereket teszünk, amiket a sütés után kiemelünk. (Illik hozzá még a zöld curry fűszernövény (nem az őrölt curry), valamint a kakukkfű is, de ne fűszerezzük túl a húst.)

Lefóliázva, nem a legmagasabb hőfokon 90 percig sütjük (Igen, valóban másfél óráig, mert ez idő alatt a zöldségfélék a kisült hús levével megszívják magukat, fűszerekben gazdagok lesznek, elegendő levet gyűjtenek maguk alá ahhoz, hogy párolódjanak.)

A legvégén, a fólia levételét követően a hús is kap egy kis ropogós kérget, valamint az addig csak párolódott zöldségfélék is veszítenek bőséges levükből is.

A csilipaprikát is megvághatjuk, de ha csak az egyedi aromájára tartunk igényt, nyugodtan hagyjuk egészben a tepsiben.

A fűszeres, zöldséges krumpliágyon sült oldalast csontjaira párhuzamosat felvágva tegyük vendégeink elé, de legjobb, ha rájuk bízzuk adagjaik kitálalását.