Gundel palacsinta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gundel palacsinta

Hozzávalók:

Palacsinta (10-12 db)

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3,5 dl tej/szóda
  • 1 kk cukor
  • késhegynyi só
  • 1 ek olaj
  • sütéshez olaj

Töltelék:

  • 10 ek darált dió
  • 5 ek porcukor
  • 2 ek mazsola
  • 1 dl rum
  • 1 dl tejszín

Csokiöntet:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 kk vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

Palacsinta készítése:

A tojást a cukorral, a sóval és az olajjal jól kikeverjük, majd váltakozva hozzáadjuk a lisztet és a folyadékot. (Készíthetjük csak tejjel, vagy tej és szóda keverékével is.) Csomómentesre keverjük, kicsit hagyjuk pihenni a tésztát.

A palacsintasütőt kevés olajjal kikenjük, felforrósítjuk, majd 1 merőkanál tésztát egyenletesen eloszlatunk benne. Megsütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másikat is sütjük kis ideig. Tányérra szedjük. A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.

Töltelék készítése:

A diót a cukorral, a mazsolával, a rummal és a tejszínnel összekeverjük.

Összeállítás:

A kikevert töltelékkel töltsük meg a palacsintákat, hajtsuk félbe, majd újra félbe, így kapunk háromszög alakot.

A csokoládét olvasszuk fel egy kis vajjal, majd adjuk hozzá a tejszínt és a cukrot, végül még melegen öntsük le a megtöltött palacsintákat.