Tejes kelttészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejes kelttészta

Hozzávalók:

  • 80 dkg finomliszt
  • 5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 ek só
  • 1 púpozott ek cukor
  • 2 ek kefir
  • 2 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A sót elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a kefirt, és az élesztős tej, valamint az olaj hozzáadásával tésztát gyúrunk.

Először tálban dolgozzuk össze, majd borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, és jól gyúrjuk át. Ne legyen lágy a tészta, inkább rugalmas. A liszt minőségétől függően a tej mennyisége változhat.

Langyos helyen, letakarva kelesszük duplájára, majd ha megkelt, deszkán gyúrjuk át, és osszuk 4 felé.

Egy-egy részt nyújtsunk kör alakúra, és vágjuk 4 felé. Az így kapott cikkelyeket szélesebb felüknél kezdve tekerjük fel kifli formájúra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne tegyük túl közel egymáshoz, mert nőni fognak sütés közben!

Tetejüket kenjük meg langyos tejjel, és hagyjuk még 15-20 percig kelni a tepsiben. Előmelegített, 190 fokos sütőben pirosra sütjük.