Virág koszorú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Virág koszorú

Hozzávalók:

  • 30 dkg tönkölyliszt (világos)
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 3 tk cukor
  • 1 tk só
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tojás
  • 1 ek szezámmag – opcionális
  • 1 tojás lekenésre

Elkészítése:

0,5 dl langyos tejben elkeverünk 1 tk cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Tálba szitáljuk a liszteket, összekeverjük a sóval.

A liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a felvert tojást, az olajat és a maradék langyos tejet.

Alaposan összedagasztjuk, majd szobahőmérsékleten kelesztő tálban kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
20 db 10 cm-es kört szúrunk ki a tésztából. 4 db tésztakört egymás mellé fektetünk fedéssel: a hátsó mindig az előtte lévő felénél kezdődjön.

Az első korongot lefektetjük. A második korong az 1. korong közepénél kezdődjön. A harmadik korong a 2. korong közepénél kezdődjön. A negyedik korong a 3. korong közepénél kezdődjön.

Az első korongnál kezdve feltekerjük (balról jobbra), így kapunk egy kis rudat.
Ezt középen kettévágjuk, így kapunk kettő szirmot.

A többi 4-4 darab körtésztával is ugyanígy járunk el.

Egy 24 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, körbe rakjuk a tészta darabokkal a formát.
Mint ha egy óralapon a számokra raknánk 1-1 tésztadarabot, kicsi távolságra egymástól.
Még 20 percet pihentetjük a formában.

Tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.