Hozzávalók:
2 rétesrúdhoz:
Elkészítése:
A túróba belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt, az édesítőt, a grízt, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a vaníliás cukrot, majd villával alaposan összetörjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós keverékkel. Nedves, de kicsavart konyharuhára terítünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vaj és az olaj keverékével, majd újabb 3 lapot terítünk rá.
Közben mindet egyenként megkenjük. Addig folytatjuk, míg az utolsó lap is sorra kerül.
Ráhalmozzuk a túrós keveréket úgy, hogy a lapok egyik széléből 3-4 centit kihagyunk. Ezt is lekenjük. A nedves konyharuhával,ó az ellentétes irányból feltekerjük a rudat, majd ugyanígy teszünk a másik rúddal is.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a rudakat, vigyázva, hogy azok ne érjenek össze a sütés közben. A rudak tetejét és oldalait is megkenjük. A hajtásoknak oldalt, alul kell lennie! Így a réteseink súlya nem engedi, hogy azok kibomoljanak.
190°-on aranysárgára sütjük.
Tálalás előtt szorbittal, vagy cukorral hintsük meg. Tanácsos kihűlve felszeletelni, mert úgy szebb, és könnyebb is!
Anyósom féltve őrzött füzetében őrzi receptjeit. Ebből másoltam ki a rétesét is.
Kedvemért cukor helyett édesítőt (szorbitot) használt.