Sütőtökös-kakaós csíkos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sütőtökös-kakaós csíkos kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 kk só
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg megsütött sütőtökpüré
  • 3 ek liszt
  • 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek tej
  • 2-3 ek olaj a forma kikenéséhez
  • 3 ek főzőtejszín a lekenéshez (20%-os)
  • 2 dkg margarin a lekenéshez
  • 0,3 dl tej a lekenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral.

A liszteket egy tálba öntjük Beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a tojássárgáját, a margarint, és alaposan kidagasztjuk.

A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyikhez adjuk a megsütött, és villával pürésített sütőtököt. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 3 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk.

A másik tésztához adunk 2 púpos ek cukrozatlan kakaóport és 2 ek tejet. Ezt is jól összegyúrjuk.

Mindkét tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Két püspökkenyérformát kikenünk olajjal.

Mindkét tésztát közel azonos méretre, téglalap alakúra kinyújtjuk.
A sütőtökös tésztát lekenjük tejszínnel, ráfektetjük a kakaósat, és a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk.
Szorosan feltekerjük, középen kettévágjuk. Belefektetjük a formákba.

Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.

Lekenjük olvasztott margarinnal. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Én egyszerre sütöttem a kettőt.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.
Óvatosan kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Idén is készült sütőtökös kalács és még csíkos is, de most kakaós változatban, és egyből dupla adag.
A tésztában lévő cukor és sütőtök ellenére nem egy édes kalács. Mi vajjal megkenve és sonkaszelettel a tetején fogyasztottuk reggelire, tízóraira és uzsonnára. Aki édesebb szájú, nyugodtan csorgathat mézet rá, vagy akár egy finom lekvárral is kínálhatja.