Pudingos almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Pudingos almás pite

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 400 g liszt
  • 250 g margarin
  • 200 g szorbit, vagy porcukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • kevés tej

Töltelékhez:

  • 1-1,5 kg alma
  • kevés őrölt fahéj
  • pár csepp citromlé
  • 300 g édesítő (szorbit), vagy kristálycukor
  • víz
  • 2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítése:

A margarint a lisztbe morzsoljuk, eldolgozzuk a szorbittal (cukor), a tojással, a vaníliás cukorral, a sütőporral, csipetnyi sóval és kevés tejjel összeállítjuk.

1/3 – 2/3 arányban kettéosztjuk. Az almát felkockázzuk (esetleg nagy lyukú reszelőn lereszeljük), kevés vízben főzzük ízlés szerinti állagúra. (Én kicsit keményebben szeretem az almát.) Pár csepp citromlével, kevés őrölt fahéjjal, szorbittal (cukor) ízesítjük, majd összekeverjük a csomagoláson leírtak szerint elkészített pudinggal.

Kivajazott formába simítjuk a tészta nagyobbik részét. Széleit megformáljuk, majd az almás, pudingos keveréket rátöltjük. Ráterítjük a megmaradt kisimított tésztalapot. Széleit villával, vagy ujjal megnyomkodjuk, közepét a villával megszurkáljuk.

Tetejét kevés felvert tojással megkenjük, és közepes lángon készre sütjük. Ha kihűlt, tetejére is szitálhatunk szorbitot, vagy porcukrot, de ez nem muszáj! A szorbit kicsivel durvább szemű, mint a porcukor, de a kristálycukornál finomabb. Édesítő ereje a cukorral egyenértékű.