Sült oldalas hagymás tört krumplival

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sült oldalas hagymás tört krumplival

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 3 fej vöröshagyma
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 1 ek étolaj
  • 1,5 kg krumpli
  • 2 ek tejföl
  • kevés tej
  • őrölt bors
  • kakukkfű

Elkészítése:

A hagymát felkarikázzuk, az oldalast megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel, megsózzuk, megborsozzuk. Zárt tálban éjszakára a hagymakarikákkal együtt, olajjal megöntözve hűtőbe tesszük.

Másnap a hagymát a tepsi aljára téve, zsírral, fólia alatt az oldalast néhány ág kakukkfűvel együtt sütőben 45-60 percig sütjük.

Közben a meghámozott, felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. A sült zsír, amivel ízesíteni fogjuk sós!

Mikor a krumpli megfőtt, enyhén összetörjük (nem krumplipürét készítünk), és a megpuhult hagymával, kevés sült zsírral, tejföllel, tejjel elkeverjük. (Darabosnak kell maradnia. Ha a krumpli állaga megkívánja, kevés zsírral javítsunk még rajta.)

Az oldalast tetszés szerinti szeletekre vágjuk a csontok mentén.
A hagymás tört krumplival tálaljuk.

Ha szaftosabban szeretjük, kevés pecsenyezsírral is csorgassuk meg.

A megmaradt fűszeres zsír kitűnő reggeli, vagy vacsora friss kenyérre kenve, lila hagyma karikákkal, újhagymával, paprikával, paradicsommal.