Hozzávalók:
Elkészítése:
A hagymát felkarikázzuk, az oldalast megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel, megsózzuk, megborsozzuk. Zárt tálban éjszakára a hagymakarikákkal együtt, olajjal megöntözve hűtőbe tesszük.
Másnap a hagymát a tepsi aljára téve, zsírral, fólia alatt az oldalast néhány ág kakukkfűvel együtt sütőben 45-60 percig sütjük.
Közben a meghámozott, felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. A sült zsír, amivel ízesíteni fogjuk sós!
Mikor a krumpli megfőtt, enyhén összetörjük (nem krumplipürét készítünk), és a megpuhult hagymával, kevés sült zsírral, tejföllel, tejjel elkeverjük. (Darabosnak kell maradnia. Ha a krumpli állaga megkívánja, kevés zsírral javítsunk még rajta.)
Az oldalast tetszés szerinti szeletekre vágjuk a csontok mentén.
A hagymás tört krumplival tálaljuk.
Ha szaftosabban szeretjük, kevés pecsenyezsírral is csorgassuk meg.
A megmaradt fűszeres zsír kitűnő reggeli, vagy vacsora friss kenyérre kenve, lila hagyma karikákkal, újhagymával, paprikával, paradicsommal.