Kókuszos “cserkész” keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kókuszos “cserkész” keksz

Hozzávalók:

Keksz:

  • 25 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek tej (csak ha nem áll össze a tészta)

Kókuszos réteg:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 40 dkg tejkaramell cukorka
  • 0,5 dl tej
  •  25 dkg csoki a mártáshoz

Elkészítése:

A szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és sót. Ha nehezen áll össze, akkor 2-3 ek tejet adunk hozzá. Egy kicsit ragacsosnak kell lennie a tésztának.

A tálat lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. Hűtés során formázhatóvá válik a tészta.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, és egy 5 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjunk ki korongokat. Mindegyik közepét egy kisebb kiszúróval lyukasszuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

A karamellt és a tejet gőz felett megolvasztjuk, és belekeverjük a kókuszreszelék 3/4 részét. Ha túl híg, akkor még teszünk bele kókuszt. A kihűlt kekszeket óvatosan belenyomkodjuk a kókuszos karamellszószba, megszórjuk kókuszreszelékkel, és 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a karamell megkeményedjen a tetején.

Gőz felett megolvasztjuk a csokit, és a kekszek alját belemártjuk, majd a maradék olvadt csokival megcsorgatjuk a tetejüket.