Fokhagymás cukkinipuffancs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Fokhagymás cukkinipuffancs

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini (tisztítva mérve 65 dkg)
  • 1 púpos kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 tk házi fokhagymakrém (vagy 3 nagy gerezd fokhagyma)
  • 1 nagy tojás
  • 4 jó púpos ek liszt
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 8-9 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A cukkinit megtisztítjuk, ha van benne keményebb magot tartalmazó rész, azt kivágjuk.
A reszelő nagy lyukán lereszeljük, meghintjük sóval, és jól összeforgatjuk. Kb. 25 percre félretesszük, míg levet ereszt.

Egy magasabb falú edényben bő olajat forrósítunk.

A cukkinit kicsavarjuk, majd ízesítjük borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával), elkeverjük a tojással. (Itt én már nem adtam hozzá sót.)

A lisztbe szórjuk a sütőport, majd a cukkinis masszához adjuk, és jól elkeverjük.

Ha forró az olaj, akkor két evőkanál segítségével csinos kis adagokat engedünk az olajba. Közepesnél kisebb lángon szép barnára sütjük, közben érdemes többször megforgatni. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp:

Sajnos idén a nagy melegnek köszönhetően a locsolás ellenére hamar tönkrementek a cukkinik a kertben. Ami használható volt, abból az első számú kedvenc, rántott cukkini készült. Most, hogy mérséklődött a hőség, mintha feléledtek volna a növények, és új termést hoztak.
A cukkini puffancs egy roppant egyszerű, könnyen asztalra varázsolható fogás. Kínálhatjuk főzelék feltétjeként, vagy egyszerű tejfölös mártogatós társaságában (ahogy én is tettem).
Kívül ropogós, belül pedig szaftos, puha. A sütéskor érdemes figyelni, mert ha túl forró az olaj, akkor előfordulhat, hogy a külseje már szép barna, de a belseje még nyers marad.

Nekem 18 puffancs lett ebből az adagból.