Hozzávalók:
Öreg kovász:
Kenyér:
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverem fakanállal, és mintegy 5 órával előbb készítem el. Félreteszem. Fóliával letakarom. (Akár előző nap is elkészíthetjük.)
Kimérem a liszteket, átszitálom, hozzáadom az élesztőt, a sót és a vizet. Beleteszem az előzőleg elkészített öreg kovászt. Összegyúrom, nem túl lágy, de nem is kemény tésztát készítek. Nem ragad a kezemre, de még puha a tészta. Belisztezem az alját, a tetejét kissé meghintem, konyharuhával letakarom, és 2 órát kelesztem.
A duplájára kelt tésztát átgyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt. A cipóra formázott tésztát újabb 1 órát kelesztem.
1 óra elteltével ismét átgyúrom, de már a tésztát a sütő papírral bélelt tálba teszem /ovális jénai /, vagy a bélelt tepsire teszem a megformázott tésztát. 30 percet pihentetem.
Bevagdosom késsel három helyen a tetejét, a sütőbe egy tálkában vizet teszek párologtatni! Bekapcsolom a sütőt, és 220 fokon 20 percig sütöm. Ez alatt ne nyissuk ki a sütőt, hogy a kelt tészta ne essen össze!
20 perc eltelte után a tetejét megspriccelem langyos vízzel. A hőfokot visszaveszem 190 fokra. 35-40 perc múlva a kenyerünk kész! Kiveszem, azonnal kiborítom a deszkára hűlni.
A liszt arányát lehet változtatni , de teljes kiőrlésű lisztek legyenek.